ЛЮЛИН ПЕЕ И ТАНЦУВА

ЕМ БИ МЮЗИК ЕНТЪРПРАЙСИС е главен организатор на един от най-големите фолклорни форуми за любителско изкуство, а именно Национален фолклорен събор с конкурсен характер „Люлин пее и танцува“, село Люлин, община Перник.

На второто си издание през 2023 година културният форум събра на едно място над 1200 изпълнители от осем области на страната в разделите за народно пеене, народни танци, инструментален фолклор, словесен и обреден фолклор.

Изпълненията на участниците в Национален фолклорен събор „Люлин пее и танцува“ се оценяват от експертно жури в състав:

Председател:

Мартин Борисов – етномузиколог, член на Сдружение „Локално наследство“ и Българска музикална асоциация

Мартин Борисов е познато лице на пернишката публика като акордеонист, музикант-оркестрант, етномузиколог, корепетитор на вокални и танцови формации, преподавател и изследовател на класическите обредни практики, както и на криптофолклорните им прояви.
Носител на множество награди като инструменталист и композитор, с редица участия в чужбина: Румъния, Албания, Полша, Словения, Италия, Словакия, Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Хърватска, Испания, Босна и Херцеговина, Черна гора и др.
В началото на 2018 година по покана на известния акордеонист Стоян Гигов, Мартин Борисов участва в предаването на БНТ „Иде нашенската музика“ в рубриката „Акордеонистите – преди и сега“.
Организатор, инициатор и жури на Национални и Регионални конкурси и фестивали.
Автор на сборник с народни песни от Пернишко – „Леко пое, далеко се чуе“.
Член на „Българска музикална асоциация“ и Сдружение „Локално наследство“.

И членове:

Цветана Манова – Етнолог, Почетен гражданин на град Перник

Няма перничанин, който да не свързва името на Цветана Манова със Сурва и фестивала. За местните жители тя е стожерът по отношение опазването и поддържането на обичая като жива практика в десетките селища на Пернишкия регион. Съществен е приносът ѝ по изготвяне и защита на кандидатурата на Сурва в процедурата по кандидатстване и вписване на елемента в националната и световната представителни листи на нематериалното културно наследство. Въз основа на тази своя работа Цветана Манова е определяна като един от големите познавачо на традиционни културни практики на територията на Средна Западна България.
Автор на монографиите – „Сокове от корена“ – Етноложки интервюта и „Сълза вместо песен“ – Село Крушево – документи и материали.
В периода 1969-2010 г. работи като етнограф (завеждащ отдел „Етнография“) в Регионален исторически музей – гр. Перник.
Член на Сдружение „Локално наследство“.

Милчо Георгиев – Етнохореолог и фолклорист

Обаятелната личност на Милчо Георгиев е неразривно свързана със съхраняването на фолклорното богатство на региона, както и с развитието на художествената самодейност. По силата на професионалната реализация, той се оказва в „сърцето“ на редица регионални инициативи, които се превръщат в традиционни изяви в културния календар и впоследствие придобиват национален статут. Инициатор е за създаването на днешния Национален детски празник „Чичо Стоян“ – с. Дивотино, Националния детски фестивал „Дай, бабо, огънче“ – с. Мещица и е един от създателите на Националния фолклорен събор – конкурс „Сватбената обредност“ – с. Пещера. Повече от 40 години работи в сферата на културата и образованието. Специалист-методист е в Окръжния център за художествена самодейност – Перник, учител в НУ „Архимандрит Зиновий“ – Радомир и старши експерт в отдел „Образование, култура, младежки дейности и духовно развитие“ към Община Перник. Ръководител и хореограф е на редица творчески детски, юношески и работнически танцови формации и групи за традиционен и обработен танцов фолклор. Носител е на множество национални и международни награди и отличия за танцово изкуство. През 2017 г. излиза от печат книгата му „Летопис на Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, а през 2019 г. в съавторство с Константинос Марицас – „Възход и упадък на блажното творчество“.

Владислава Владиславова – Хореограф

Владислава Владиславова е родена на 16.10.1982 година в град Перник. Творческият ѝ път започва през далечната 1989 година като на начинаещ танцьор в Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Граовче“ – град Перник с ръководители Мария Лозанова и Красимир Икономов, а по-късно става и солистка на концертния състав. Още в детските си години обикаля големите сцени в страната и в чужбина. През 1996 година е приета с конкурс в Държавно хореографско училище, преименувано на Национално училище за танцово изкуство – град София, където завършва специалност „актьор-танцьор“ в класа на Христо Иванов и Илияна Петрова. Професионалният ѝ път продължава в Югозападен университет „Неофит Рилски“, катедра „хореография“ от 2004 до 2008 година, завършвайки специалността „хореограф-педагог“ в класа на големия хореограф доц. Йордан Янакиев. През 2008 година е поканена без кастинг в единствения тогава частен професионален ансамбъл „Българе“. С ансамбъла взима участие в много концерти и спектакли у нас и в чужбина. Танцувала е на Бродуей в зала „Симфони Спейс“, в Америка, Русия, Албания, Холандия, Турция, Гърция и редица други страни. През 2010 година създава първата школа за любители-танцьори към Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ в град София, а по-късно и в Перник. От 2016 година е хореограф на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Граовче“, където работи с вокалния педагог Мариана Янкулова и корепетиторите – Иван Иванов, Венцислав Андонов, Методи Методиев и Мартин Борисов. За краткото си време в ДЮФА „Граовче“, Владислава Владиславова реализира множество концерти, проекти и творчески лагери с възпитаниците ѝ, а изпълненията на ансамбъла са посрещани и изпращани с бурни овации.

Глория-Мари Бочева – Народна певица

Носител на голямата награда на I-ви Регионален фолклорен събор „Люлин пее и танцува“ – 2022 г.