Над 1000 участници от осем области ще се изявят във второто издание на националния фолклорен събор „Люлин пее и танцува“

 • Над хиляда участници от осем области ще се изявят във второто издание на Национален фолклорен събор „Люлин пее и танцува“ в пернишкото село Люлин. Това съобщи за БТА Мартин Борисов, инициатор и организатор на фолклорния празник.

  Проявата ще се състои днес и утре, от 10:00 часа, на откритата сцена пред Народно читалище (НЧ) „Христо Ботев 1961 г.“. Главната цел на празника е да се поддържат и популяризират българските фолклорни традиции. Той е адресиран до широка аудитория и е в две категории – професионална и любителска.

  Фолклорната изява е с конкурсен характер. Тя се организира от НЧ „Христо Ботев 1961 г.“ и се осъществява с подкрепата на Община Перник.

  Наградният фонд на фестивала включва две парични награди в размер на 350 и 700 лева. Първата от тях ще бъде присъдена на избран от журито индивидуален изпълнител, а втората – на група (формация). Специални отличия са осигурени още от кмета на Община Перник, кметството и читалищното настоятелство в село Люлин, и спонсори. Всички участници ще получат грамота за участие.

  Председател на журито на втория Национален фолклорен събор „Люлин пее и танцува“ е етномузикологът Мартин Борисов. Членове са Цветана Манова – етнолог, Милчо Георгиев – етнохоролог и фолклорист, Владислава Владиславова – хореограф и Глория-Мари Бочева – изпълнител на народни песни и победител в първото издание на проявата.

  Борисов допълни, че най-малкият участник във фолклорната изява е на четири години, а най-възрастният е на 87. 

  Сред заявилите участие за първи път са представители на школата за народни песни, танци и обичаи „Танцуващи сърца“ към Специализираното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ в София.

  По време на събитието ще бъдат поставени и благотворителни кутии за събирането на средства за лечението на Никола Ангелов от Перник. Момчето е на девет години и е с тежко заболяване.

  Източник: БТА, Милен Миланов, 10.06.2023 07:30 (БТА)

  Leave a Comment

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *